Efendi vs kasirga

  • Konuyu başlatan DeletedUser58076
  • Başlangıç tarihi

DeletedUser54786

Ziyaretçi
savaş üzerine konulu olan da niye hesap silinirki anlamam :) boşverin ya leyleğin ömrü iki laklak :d savaşın gitsin yahu :D

ne kadar egosu tavan olmuş insanların huh oyun oynamanın tanımını hatırlatma ihtiyacı duydum :D

aslında tam anlatacak bir kelime var kullansam herkesler ayılır ama global ban yerim tecrübelerim ışıgında söylüyorum :D

Alıntıdır. bilgilendirme amacı gütmektedir.


Oyunun Tanımı: Oyun nedir denildiği zaman oyun kelimesinin birden çok tanımı vardır ve bunlardan bazıları şunlardır;

Oyun, çocuğa hiç kimsenin öğretemeyeceği konuları, kendi deneyimleriyle öğrenmesi yoludur.

Oyun, sonucu düşünülmeden eğlenmek amacıyla yapılan hareketlerdir. Oyun ‘iş’ in karşıtı olarak düşünülmektedir. Çünkü ‘iş’te belli bir sonuç söz konusudur.”

Oyun, içsel olarak güdülenen belirli bir amacı olmayan, yetişkinler tarafından değil, çocuğun koyduğu kurallara bağlı olarak kendiliğinden gelişen ve zevk unsuru taşıyan davranışlarda oluşan bir etkinliktir.

Oyun, çocukların kendi seçtikleri ya da gruptaki diğer çocukların seçtikleri ve kendilerine göre sağlam kuralları olan eylemlerdir.

Oyunun Özellikleri: Oyunda bazı kurallar ve özellikler bulunur. Oyunu ilginç ve önemli yapan, bu kurallar ve özelliklerdir. Oyunun özellikleri aşağıdaki gibidir:

- Oyuncunun oyunda yer alması için herhangi bir zorunluluk yoktur. Oyun bu özelliğini kaybettiğinde çekici ve keyif verici olmaktan çıkar.
- Oyun kendiliğinden ortaya çıkar, mutluluk ve rahatlık verir.
- Oyunun zaman sınırları ve kuralları vardır.
- Gerçek yaşamdaki kuralların oyunda hiçbir geçerliliği yoktur, sadece oyunun kuralları vardır.
- Oyunda deneyimler tekrarlanır, çevre taklit edilir ve yeni şeyler denenir.
- Kurallı bir oyunda yeni bir şey üretilmez.
- Oyunun nasıl gelişeceği ve nasıl sonuçlanacağı önceden belli değildir.
- Oyunda yaşamdan farklı bir konumda bulunma durumu söz konusudur.
- Oyun dinamik bir süreçtir.

Oyunun Eğitimdeki Yeri ve Önemi: Oyun hangi çağda vei kültürde olursa olsun çocuğun olduğu her yerde oyun vardır. Bir çocuğun sevgiden sonra gelen en önemli ruhsal ihtiyacı oyundur. Oyun, çocuğun hayatı anlama yoludur.

Oyun, çocukları gerçek hayata hazırladığı gibi iç dünyasının dışa vurumunda da etkin bir araçtır. Yaşadıklarını, isteklerini, duygularını oyunla dışa vurur. Oyun sırasında üstlendiği rollerle dünyayı algılamaya çalışır, özdeşim kurar ve böylece kişiliği oluşmaya ve gelişmeye başlar. Oynarken edindiği bilgiler daha kalıcı ve etkilidir. Oyun, çocuğun deney yolu ile düşünmesidir ve çoçuk deneyimlerini oyun yoluyla kazanır. Hayatı için gerekli bilgi, beceri ve deneyimleri oyun içinde kendiliğinden öğrenir. Bu nedenle çocukların eğitiminde en etkin yol oyundur. Oyunlar, çocuğun eğlenerek öğrenmesinde ilk basamağı oluşturur.

Oyunlar, çocukları pasif durumdan aktif duruma geçirmeleri nedeniyle diğer öğrenme tekniklerine göre daha etkilidir. Günümüzde çocukların oyun ihtiyaçlarının en iyi karşılandığı yerler, erken çocukluk eğitimi kurumlarıdır. Kentleşmenin hızla artması, anne babaların yoğun iş temposu içinde çocuklarıyla yeterince ilgilenecek ve oynayacak vakit bulamaması, bilgisayarın çocukları esir etmesi gibi pek çok sebepten ötürü çocuklar diledikleri gibi oynayabilecekleri ortam bulamamaktadırlar. Çocuklar, evlerinde ve yakın çevrelerinde bulamadıkları oyun ortamını erken çocukluk eğitimi kurumlarında bulabilmektedirler. Yine de unutulmamalıdır ki bir çocuk için her şey oyuncak, her yer oyun alanı olarak kullanılabilir.

Oyunla eğitimde çocuk, yaparak ve yaşayarak öğrenir. Dokunur, görür, koklar, dinler, tadına bakar ve hisseder. Bütün duyularını kullanır. Böylece daha kalıcı ve doğal bir öğrenme gerçekleşir. Çocukların sürekli oynadığı ve oyun oynamayı ne kadar çok sevdikleri düşünülürse oyunun eğitimde kullanılmasının ne kadar etkili ve kolay olacağı anlaşılabilir.

Oyunun Çocuğun Gelişimine Olan Etkileri: Oyun oynamak, çocuğun eğlenmesinde ve eğitiminde olduğu kadar onun gelişmesinde de önemli rol oynar. Çocuğun tüm gelişim alanlarına etkisi olan oyun, çocuğun bedenini tanımasını da sağlar. Oyun oynayan çocuklar, oynamayan çocuklardan daha sağlıklıdır ve daha çabuk gelişir.

Oyun sırasında çocuğun bütün bedeni hareket eder. Oyun sırasında çocuğun büyük ve küçük kasları kasılma, gevşeme ve esnemelerle sürekli çalışma halindedir. Özellikle hareketli oyunlarda kalp atışı, kan dolaşım hızı ve solunum normalin üzerine çıkar. Bu sayede kana bol oksijen geçer ve kan akışı yoluyla dokulara daha çok oksijen ve besin taşınır. Vücut, oyunda terler. Böylece bedendeki zehirli atıklar dışarı atılır.

Oyun yoluyla enerjisini boşaltan çocuğun uykusu düzene girer ve iştahı açılır. Ayrıca açık havada oynan oyunlar, güneşten ve temiz havadan yararlanmasını sağlayarak bedensel gelişimini hızlandırır.

Çocuğun yaşantısında bir de iç dünyası vardır. Çocuğun duyguları ile oyun arasındaki ilişkiyi “Çocuk oyunlarında bilinç dışı istek ve zorluklarını yaşar” sözleriyle ilk kez Freud ortaya koymuştur.

Çocuk, oyunla duygusal açıdan güvenli bir çevrede hayal etmenin zevkini yaşar ve duygularını bu ortamda özgürce ifade eder. Mutluluk, sevinç, acı, üzüntü, güven duyma gibi birçok duygusal tepkiyi oyun yoluyla öğrenebilir. Duygusal tepkilerin dramatize edilmesi, oyunlaştırılması çocuğun kendini tanımasına yardımcı olur. Çocuk, oynadığı oyun yoluyla benmerkezcilikten ayrılır. Kendine olan güveni gelişir. Başkalarının duygularını anlar.

Çocuk, kendisini ve çevresini oyun yoluyla tanır. Sürekli sorular sorarak bilgiler elde eder ve bilgilerini de çevresindekilere aktarır. Oyun, keşfederek öğrenmeyi içerir. Çocuk birçok kavramı, olayı ve deneyimi oyun içinde öğrenir.

İletişimin en önemli sembollerinden biri olan dil; çocukta önce alıcı, sonra da ifade edici şekilde gelişir. Oyun çocuğun hayatının büyük bir bölümünü kaplar ve gerçek yaşamda olduğu gibi oyun içinde de diğer insanlarla iletişim kurabilmek için dili kullanmak zorundadır.
 

DeletedUser41364

Ziyaretçi
Ne anlatıyon kanka sen yaw.... psikologmu oldun ne ettin..:))))
hayır mutlaka faydalı birşey yazdın ama 4. satırdan sonra canım sıkıldı okumadım bile..:))
 

DeletedUser54786

Ziyaretçi
Tıp okumamış olabilirim ama ticari hayatım beni insan sarrafı yaptı haci :D sen zaten anca hayvan gelişimi kitaplarını oku :p

2.postun hayırlu olsun ,ilk postunu merak ettim dur bakim neymiş kime yazmışsın :D
 

DeletedUser54786

Ziyaretçi
En sonunda kafamı bozacaklar gidicem almanyaya innogamesi satın alıp gelicem o olacak sadece ben oynayacağım oyunu closedeyes:ptt2
 

DeletedUser54786

Ziyaretçi
Saldırı çıkıldığında güm diye gelen sesi nereden kapatıyorduk yahu :D müzik dinlerken hiç çekemicim hazır çimentoyu :D habire gümmm de gümmm ses geliyor hacı ,sen bilirsin söylesene hayrına sevabına,bulamadım bri türlü sesi kapattığımız yeri blink
 

DeletedUser54786

Ziyaretçi
teşekkür ettim sağol :) dünden beri bekledim 1 tek sen söyledin sağolasın :) insanlık ölmüş yahu closedeyes:D
 

DeletedUser54786

Ziyaretçi
hepsi devam ediyor aynı tas aynı hamam işte :D dansözlerin dünyası :D değişik bir şey yok anlayacağın closedeyes :D
 

DeletedUser41364

Ziyaretçi
hacı az sabret be komple kesilecek zaten yakında o güm sesleri....
hacı inno games ile almanyada sıkıntı yaşarsan haberim olsun... kenarda biraz birikmişim var... destek olurum... gerçi ihtiyacın olacağını sanmıyorum ama..:)))))
 

DeletedUser54786

Ziyaretçi
başkalarının parası ile yatırım yapmayı çok sevdiğimi söylemişmiydim kanka tt2 can evimden vurdun beni closedeyes:cool:
 

DeletedUser54786

Ziyaretçi
Hiç bir değişiklik yok nasıl bıraktıysan aynen devam ediyor :D
 
Üst